Sinds 2007 maak ik beelden in steen. Na bij verschillende beeldhouwers in de leer te zijn geweest, ben ik in 2014 gestart met de opleiding Beeldhouwen aan de NIKO kunstacademie, te Neerpelt.

De steen, met zijn grillige en harde vormen heeft een sterke aantrekkingskracht op mij. Ik voel een sterke drang en inspiratie om die hardheid om te zetten naar zachte,
ronde vormen. Mijn beelden, in hun uiteindelijke vorm, lijken te vragen om aangeraakt te worden.

Na aanvankelijk abstracte, organische beelden te hebben gemaakt , gaat mijn voorkeur de laatste jaren steeds meer uit naar figuratieve beelden. Het onderwerp dat mij het meest inspireert zijn vrouwen torso’s en vrouwen beelden.
Deze onderwerpen sluiten goed aan bij mijn zoektocht naar zachte vormen. In al mijn beelden probeer ik een soort verstilling te leggen, contemplatie en geaardheid. Voor mij is het zeer inspirerend om te ervaren hoe je jezelf als persoon meeneemt in het tot stand komen van het beeld.

De eerste jaren heb ik voornamelijk intuïtief gewerkt, ook wel de “taille direct” methode genoemd. Onder invloed van mijn huidige opleiding, ga ik echter met steeds meer voorbereiding aan de slag. In eerste instantie waren dit kleine schetsjes op papier, maar tegenwoordig maak ik studies in klei. Op dit moment biedt deze manier van werken mij meer mogelijkheid om te experimenteren, wat voor mij tot een verdieping in het werken leidt.

De keuze van stenen is wisselend, van zachte spekstenen tot marmer of Belgisch hardsteen en alles wat daar tussen zit. Soms hangt de keuze af van de plaats waar het beeld moet komen te staan, binnen of buiten.
Een andere keer kan de keuze bepaald worden door de grotere creatieve vrijheid die een zachte steen kan bieden. Soms kies ik een steen, andere keren kiest een steen mij…

Anita van Golstein Brouwers

Anita van Golstein Brouwers